Baka gärna en dubbel sats av dessa spröda småkakor. Snittarna blir så goda att det lätt slinker ner fler kakor än du hade räknat med.
Ingredienser
200 g smör
1½ dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 krm hjorthornssalt
Fyllning
2 dl hjortronsylt
Glasyr
2 dl florsocker
5 msk vatten
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smör, florsocker, vetemjöl, potatismjöl och hjorthornssalt i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Arbeta tills det bildas en deg.
Dela degen i två lika stora delar. Forma varje del till en längd som är lika lång som plåten och ca 4 cm bred. Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt.
Gör en fördjupning i mitten längs med längderna. Fyll fördjupningarna med hjortronsylten.
Grädda längderna mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de börjar se gyllene ut.
Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr. Ringla över glasyr på kanterna när längderna svalnat.
Skär till sist längderna i 4 cm breda snittar när de kallnat helt.
Måste prova dessa kakor eftersom både jag och en av döttrarna är mkt förtjusta i hjortronsylt och kakor!