Söt ostpaj

Serverar: 10-12 portioner

Att göra en söt ostpaj till dessert är ett kul sätt att hitta nya användningsområden för hårdost. Det finns ju cheesecake , men lagrad hårdost ger mer smak och annan karaktär än att bara röra ner färskost.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 200 g vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 3 dl crème fraiche
  • 300 g riven kvibille svecia
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel och ställ i kyl ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Kör crème fraiche i en matberedare i 10 sekunder, tillsätt ost och socker och kör ytterligare 45 sekunder. Vispa ihop ägg, äggulor, vaniljsocker och grädde i en bunke. Rör ner ostblandningen i äggsmeten. Häll smeten i pajformen.
    3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Täck över kakan de sista 15 minuterna. Pajen skall vara lite gungig när du tar ut den. Låt pajen svalna. Ställ den sedan i kyl 4-6 timmar för att kallna ordentligt.
    4. Ta pajen ur formen och pudra över florsocker.

    Liknande recept

    4.8
    30 min
    6
    5
    4
    1 h 10 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben