Solrospaj med lax och babyspenat

Serverar: 4-6 portioner

Spenat är gott i kombination med lax i den här pajen som har solroskärnor i pajskalet

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 1 dl solroskärnor
  • 3 ¼ dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 1 fänkål
  • 3 selleri, stjälkar
  • 1 purjolök
  • 150 g babyspenat
  • 2 msk dill, grovhackad
  • Salt
  • Peppar
  • Dekoration
  • 400 g lax, kallrökt, i skivor
  • Dillkvistar
  • Babyspenat, en näve
  • Instruktioner

    1. Ugn 225°
    2. Lägg solroskärnor, vetemjöl och smör i matberedarens skål med kniven monterad. Kör tills det blir en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll.
    3. Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar botten, cirka 26 centimeter i diameter. Täck med plastfolie och ställ in i kylen, cirka 30 minuter.
    4. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda pajskalet, cirka 10 minuter i mitten av ugnen.
    5. Skölj, dela och skär fänkål och selleristjälkar i tunna skivor. Dela, skölj och skär purjolöken i skivor. Skölj spenaten och låt den rinna av. Fräs fänkål, selleri och purjolök i smör i en stekpanna tills grönsakerna blir mjuka, cirka 5 minuter.
    6. Tillsätt spenaten i slutet av stekningen och rör ner dillen. Salta och peppra lätt. Fördela i pajskalet.
    7. Vispa samman ägg och matlagningsgrädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.
    8. Låt pajen svalna något. Rulla ihop laxskivorna till rosor och lägg runt pajens kant.
    9. Dekorera med dillkvistar. Lägg spenat i mitten. Servera med sallad.
    10. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben