Mitt godaste laxrecept - en delikatess i sin enkelhet.
Därtill serverar jag nu de färska goda småpotatisarna, lagom kokta, samt gröna bönor och en sallad.
Jag lovar att alla älskar denna rätt.
Ingredienser
Laxfilé, helst mittbit, ca 6 hg
Dill, 1/2 bunt
½ dl vitt vin
En nypa salt
Lite peppar
Ev. fiskkrydda
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
Skalet av en citron
1 tsk citronsaft
Gurkmeja, en gnutta för färgens skull
Instruktioner
Häll vatten och vin i kastrullen, låt koka upp och lägg i laxbiten (skinnet borttaget, helst). Krydda och lägg på dill. Låt laxen sjuda tills den känns klar - det blir den medan du gör såsen.
Skölj och skala citronen med en potatisskalare eller helst en cester, så du bara får med det yttersta gula skiktet.
Citronstrimlorna kokar du i lite vatten i en minut. Sedan slår du bort vattnet och använder strimlorna. Dessa + cirka en tesked citronsaft blandar du med grädden, crème fraichen samt buljongtärningen och låter det puttra några minuter.
Smaka av och pudra i lite gurkmeja för att få färgen på såsen gulare.