Sommarlätt lax

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Mitt godaste laxrecept - en delikatess i sin enkelhet. Därtill serverar jag nu de färska goda småpotatisarna, lagom kokta, samt gröna bönor och en sallad. Jag lovar att alla älskar denna rätt.

Ingredienser

  • Laxfilé, helst mittbit, ca 6 hg
  • Dill, 1/2 bunt
  • ½ dl vitt vin
  • En nypa salt
  • Lite peppar
  • Ev. fiskkrydda
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • Skalet av en citron
  • 1 tsk citronsaft
  • Gurkmeja, en gnutta för färgens skull
  • Instruktioner

    1. Häll vatten och vin i kastrullen, låt koka upp och lägg i laxbiten (skinnet borttaget, helst). Krydda och lägg på dill. Låt laxen sjuda tills den känns klar - det blir den medan du gör såsen.
    2. Skölj och skala citronen med en potatisskalare eller helst en cester, så du bara får med det yttersta gula skiktet.
    3. Citronstrimlorna kokar du i lite vatten i en minut. Sedan slår du bort vattnet och använder strimlorna. Dessa + cirka en tesked citronsaft blandar du med grädden, crème fraichen samt buljongtärningen och låter det puttra några minuter. Smaka av och pudra i lite gurkmeja för att få färgen på såsen gulare.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben