Sommartårta med jordgubbar och lime

Serverar: 12 portioner

Tid: 30 minuter

En väldigt uppskattad tårta med smak av lime. Går bra att förbereda dagen innan.

Ingredienser

  • Sockerkaksbotten
  • 125 g rumstempererat smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Smör eller margarin till formen
  • Maräng
  • 1½ dl pistagenötter
  • 2 äggvitor
  • 1 krm salt
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Fyllning
  • 2 l färska jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 dl lemon curd
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150- 175°C. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm (för 12 bitar). Smörj papperet med lite matfett.
    2. Sockerkaksbotten: Rör matfett och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det. Bred ut smeten i långpannan.
    3. Maräng: Grovhacka nötterna eller låt dem vara hela. Vispa vitorna och saltet till ett hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till det blir en fast smet. Vänd ner nötterna. Bred marängen över sockerkakssmeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den i 2 delar (för 12 bitar) på längden eller tvärs över. Lägg den ena botten på ett fat.
    4. Fyllning: Rensa jordgubbarna, skiva eller dela dem i halvor. Vispa grädden och blanda den med lemon curd. Bred på citrongrädden och lägg på jordgubbarna. Lägg på den andra botten.
    5. Servera gärna tårtan med extra jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben