Sommar ... jordgubbar .... lemoncurd, en oslagbar kombination!
Du kan förbereda allt var för sig men lägg ihop strax innan servering (speciellt med tanke på bären)
Ingredienser
Mandelbotten
300 g mandelmassa
1 st ägg
2 st äggvitor
Lemoncurd
2 st citron
2 st äggulor
1 st ägg
2 dl socker
100 g smör
Garnering
0,5 liter färska jordgubbar
Tillbehör
Vispgrädde
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C.
Riv mandelmassa och rör ner ett helt ägg och två st äggvitor (spara gulorna till lemoncurden).
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.
Tvätta citroner. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
Vispa äggulor, ägg och 2 dl socker några minuter en skål.
Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och -juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 20 minuter.
Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Låt svalna.
Lägg bottnen på ett tårtfat. Bre på lemon curd.
Halvera jordgubbarna och fördela dem över tårtan.
Servera med vispad grädde.
Åh, den är så fantastiskt god. Tolv bitar är väldigt små bitar, och den är så god så att man vill ha minst två av den storleken. Fruktansvärt snabb om man gjort i ordning bottnen i förväg!
Vi serverade med vaniljglass
Självklart en 5:a!
Åh, den är så fantastiskt god. Tolv bitar är väldigt små bitar, och den är så god så att man vill ha minst två av den storleken. Fruktansvärt snabb om man gjort i ordning bottnen i förväg! Vi serverade med vaniljglass Självklart en 5:a!