Soppgryta med lax

Serverar: 4 portioner

Dett för tankarna till köttsoppa fast med lax i. Enkel att göra och vansinnigt god. En 5-poängare blev det direkt i min familj. Duger utmärkt även till bjudmat.

Ingredienser

  • 400 g laxfilé i tärningar
  • 1 tsk salt
  • 1 bit purjolök ca 100 g
  • 2 morötter ca 200 g
  • 1 bit rotselleri ca 50 g
  • 2 potatisar ca 150 g
  • 1 fänkål ca 200 g
  • 1 mk smör
  • 8 dl vatten
  • 2 msk konc fiskbuljong
  • några timjankvistar (eller torkad)
  • 2 msk chilisås av ketchuptyp
  • 1 krm svartpeppar
  • Sås
  • 1 burk lättcreme fraiche
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 2 msk chilisås av ketchuptyp
  • Instruktioner

    Salta laxtärningarna. Skölj och skiva purjolöken. Skala morötter, selleri och potatis. Skär rotsakerna i mindre bitar eller strimlor. Ansa och stimla fänkålen. Fräs alla rotsaker i smöret i en gryta några minuter. Tillsätt vatten, buljong och timjan. Låt koka på svag värme tills rotsakerna börjar kännas mjuka, ca 10 min. Tillsätt chilisås och laxtärningar och låt grytan sjuda 3-5 min tills laxen känns färdig. Smaka av med svartpeppar. Rör ihop såsen och servera den till soppgrytan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben