Serverar: 4 portioner
En klassisk pasta som sägs ha tagit form bland anställda på 50-talets statliga bordeller där man hade ont om tid att gå och handla färskvaror, men däremot alltid hade konserver till hands. Spaghetti alla puttanesca betyder just ”Skökans pasta”.
Påståendet om att puttanesca skulle ha uppfunnits på de statliga bordellerna är helt fel, även om det är en vanlig historia, eftersom Italien aldrig haft statliga bordeller - de var alltid privatdrivna (och förbjöds 1959). Den mest troliga historien är att rätten uppfanns av en restaurangägare på ön Ischia i början av 1950-talet, när en grupp hungriga vänner en sen kväll bad honom sno ihop nåt trots att kökets kylskåp var tomt. "Kan du inte skaffa fram mat kan du väl åtminstone ordna fram en hora", sa de skämtsamt - så när han sedan kom fram med denna rätt, komponerad från sånt som folk ofta har i skafferiet, döptes rätten skämtsamt till "horans spaghetti" (spaghetti alla puttanesca). Från Ischia spred den sig sedan till fastlandet, och därifrån ut över världen.