Spaghetti med sötpotatissås

Serverar: 4 portioner

Enkel och smakrik sås gjord på rostad sötpotatis och grillad paprika. Ett jättegott och spännande alternativ till den gamla vanliga pastan med tomatsås! Laktosfritt. Välj glutenfri pasta för glutenfritt.

Ingredienser

  • 1 sötpotatis
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 + 2 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Fullkornsspaghetti för 4 portioner
  • 1 grillad paprika, på burk
  • 5 soltorkade tomater
  • ½ tsk balsamvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl mjölk, t ex havremjölk eller osötad soja-, ris- eller mandelmjölk
  • 1½ dl vatten
  • ½ dl bjäst (umamirika flingor som ger en ostig smak. Finns i hälsokostbutiker)
  • 1 krm salt
  • ½ krm peppar
  • Eventuellt en liten nypa cayennepeppar
  • Garnering
  • Persilja
  • Pinjenötter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Skala och tärna sötpotatisen. Skala och halvera schalottenlökarna. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt tillsammans med vitlöksklyftorna (med skalet kvar). Ringla 2 msk olivolja och strö salt och peppar över. Ugnsrosta i 15 minuter. Ta ut vitlöksklyftorna och fortsätt rosta i ytterligare 5 minuter tills sötpotatisen är mjuk.
    3. Koka pastan al dente. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
    4. Skala den rotade vitlöken och mixa tillsammans med sötpotatis, schalottenlök, grillad paprika, soltorkade tomater, 2 msk olivolja, balsamvinäger, tomatpuré, mjölk, vatten, bjäst, salt, peppar och eventuellt cayennepeppar till en slät kräm.
    5. Rör ner såsen i pastan och späd eventuellt med lite vatten. Strö över persilja och pinjenötter. Hugg in!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben