Spaghetti Papalina - Spaghetti med skinka, ärtor och grädde
– Den här rätten har sitt ursprung i Vatikanstaten och har fått sitt namn från påvens lilla
mössa som på italienska heter Papalina. Det är en klassisk romersk rätt som passar perfekt
till hela familjen, och den brukar vara särskilt omtyckt bland barn. Pastasåsen serveras med
klassisk Spaghetti som fångar upp den krämiga såsen perfekt, säger Christian Campogiani,
samarbetsparter till Barilla och köksmästare på Den gamle och havet.
Ingredienser
400 g Barilla Spaghetti
200 g gröna ärtor (frysta)
75 g parmesan, finriven
500 g kokt skinka på bit
2 dl vispgrädde
25 g smör
1 krm svartpeppar
1 krm salt
1 dl vatten från pastakoket
Instruktioner
- Smält smöret i en stekpanna. Tärna skinkan i 1x3 cm stora bitar, lägg ner den i stekpannan
och stek cirka 2 minuter. Lägg ner ärtor och rör runt, stek ytterligare 1 minut och häll sedan
på vispgrädde. Låt koka upp.
Krydda med nymalen svartpeppar och salt. Låt såsen sjuda på medelvärme i cirka 5 minuter.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet, men häll av pastan cirka 1 ½ minut innan den är klar.
- Spara cirka 1 dl pastavatten som du tillsätter i såsen för att låta stärkelsen ge såsen en fin
krämighet. Vänd ner pastan och låt pastan tillagas klart i såsen, cirka 1 minut. Tillsätt riven
parmesan men spara lite till garnering. Smaka av och salta vid behov.
Tips: Garnera med krossade valnötter och halverade körsbärstomater om du vill göra rätten
lite festligare!
Liknande recept
Kommentarer (0)