Spansk omelett - Tortilla española

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Det finns lika många varianter som spanska mor och farmödrar men jag lärde mig av min bästa vän Marian. Hon är ursprungligen från Baskien vilket nog är orsaken till att hon inte använder olivolja. Jag brukar dock blanda oliv och solrosolja och tycker det är godast. Min man tycker till och med att min tortilla är godare än hans mammas......och hennes är god!

Ingredienser

  • 6 Stora potatisar (ej nypotatis)
  • 1 liten lök
  • 1/2 liten röd paprika (kan uteslutas)
  • 5 - 6 ägg
  • Salt
  • Spansk olivolja (virgen extra)
  • Solrosolja
  • Instruktioner

    1. Skala och skiva potatisenoch lök i fina skivor. Skär även paprikan i fina strimmlor. Häll allt i en bunke och salta. Värm gott om olja i en djup stekpanna. När oljan är riktigt varm häller man i potatis, lök och paprika. Slå ned på värmen så att potatisen stilla kokar i oljan (utan att bli friterad!). Rör om hela tiden och när potatisen blivit sâ mjuk att man med en trägaffel kan picka sönder den sâ gör det tills det blivit en grynig smörja. Innan potatisen får färg tas den upp ur oljan med en hålslev. Använd en stekspade och tryck ut den överflödande oljan ur potatisen. I en separat bunke rörs äggen, smaka lite pâ potatisen för att se om det är tillräckligt salt annars tillsätt lite i äggröran. Värm en stekpanna med raka kanter (lättare men gâr i en normal stekpanna) och häll i lite av oljan frân potatisen. OBS Blanda ner ägget i potatisen och rör om innan allt hälls i stekpannan. Håll medelvärme sâ att omeletten inte bränns ibland måste man till och med lyfta den från värmen till och från för att inte bränna den. Tryck kanterna in mot mitten hela tiden men en stekspade tills kanten stelnat och dâ kan omeletten vändas med hjälp av en stor tallrik. Picka den med en gaffel när den andra sidan steks.
    2. Servera som tapas eller till kött och en sallad

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben