Sparris med citrondragonsås

Serverar: 4-6 portioner

En rätt från en av syrrans GI-kokböcker. Riktigt smaskig förrätt. Det står grön sparris i receptet och så serverar syrran. Vit sparris går lika bra och det föredrar jag.

Ingredienser

  • 2 buntar färsk grön sparris
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 citron
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 2-3 persiljestjälkar, grovt hackade
  • 1 msk hackad färsk dragon
  • 5 vitpepparkorn
  • 4 rumstempererade äggulor
  • 125-150 g smör
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Finhacka löken. Riv skalet på halva citronen och pressa saften från hela. Lägg lök och citronskal i en kastrull och häll på citronsaft och vinäger. Tillsätt persilja, dragon och vitpepparkorn och koka upp. Koka utan lock några minuter.
    2. Sila vätskan och häll tillbaka i kastrullen. Sätt kastrullen i ett hett vattenbad på spisen. Vispa i äggulorna och hetta upp. Vispa hela tiden tills äggulorna tjocknar. OBS! Vattnet ska bara sjuda, annars kan äggulorna koagulera.
    3. Ta upp kastrullen ur vattenbadet och vispa i smöret, lite i taget. Smaka av såsen och tillsätt finrivet citronskal och hackad dragon.
    4. Koka sparrisen 4-5 minuter i lättsaltat vatten. Lägg upp på ett fat och häll över såsen. Garnera med rivet citronskal och dragon.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben