Stekt anka med sås

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 2 timmar

Jättegod festrätt till Mårtens afton, i stället för gås.

Ingredienser

  • 1 anka, 2-3 kg
  • 1 citron, skuren i klyftor
  • 2-3 tsk salt (1 tsk / kg)
  • 2-3 krm vitpeppar
  • 3-4 äpplen i klyftor med skalet kvar
  • 6 katrinplommon utan kärnor
  • 3-4 msk smält smör
  • Pensling
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk vatten
  • 2 tsk strösocker
  • Sås
  • 1-2 dl steksky
  • 1½ dl vispgrädde
  • 4 dl mjölk
  • 4-5 matskedar vetemjöl
  • 1-1½ dl vatten, kallt
  • Soja
  • Nymalen peppar
  • 2-3 tsk strösocker
  • Instruktioner

    1. Tina fryst anka, vilket tar ca 2 dygn i kylskåp eller ca 1 dygn i rumstemperatur. Gnid ankan in- och utvändigt med citronklyftor, salt och peppar och fyll den med äppelklyftor och katrinplommon. Sy ihop fågeln vid gump och hals och bind ihop benen. Pensla ankan med smör och lägg den med bröstet upp i en långpanna.
    2. Sätt in den i nedre delen av ugnen i 175°C, cirka 1 ½ timme. Ankan är klar när köttet är genomstekt där lårbenet är fäst vid kroppen och när köttsaften är klar.
    3. Höj värmen till 275°C ugnsvärme. Pensla fågeln med citron-sockerblandningen och sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter. Tag ut ankan och täck den.
    4. Vispa ihop mjöl och vatten till en redning. Häll upp skyn i en skål och skumma av fettet. Sila resterande steksky och ös sedan allt i en kastrull.
    5. Häll grädden och mjölken i stekskyn och rör om. Koka upp såsen och vispa i redningen till lagom tjock sås. Smaka av med soja, salt, socker och peppar.
    6. Serveringstips: Bjud kokt potatis, klyftpotatis eller hasselbackspotatis till ankan. Servera rödkål, pressgurka och svart vinbäsrsgelé till ankan. Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben