Stekt ankbröst på mango

Serverar: 4 portioner

Ankbröst är ett mörkt och smakrikt kött, här i vackert sällskap med asiatisk frukt och grönt. En exotisk bjudrätt som ger ett festligt intryck och ändå är lättlagad.

Ingredienser

  • 400 g pak choy
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1-2 färska röda chilifrukter
  • 2 ankbröst, 700 g
  • 1 stor mogen mango
  • ½ citron, pressad saft
  • 1 msk matlagningsolja
  • 3 msk soja
  • 1 msk färskpressad limesaft
  • 1 dl vatten
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skölj och ansa pak choy och skär i 2 cm breda strimlor. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala ingefäran och strimla den fint.
    2. Skölj och ansa chilifrukterna och finhacka dem. Skölj av ankbrösten i kallt vatten och torka dem. Skala mangon, skär av fruktköttet på båda sidor om kärnan och skär det i 1½ cm stora tärningar. Blanda mangotärningarna med citronsaften i en skål.
    3. Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme. Lägg i ankbrösten med skinnet neråt och stek tre minuter. Sänk till medelvärme, vänd och stek ytterligare tre minuter.
    4. Slå bort allt fett ur stekpannan förutom ca 1 msk. Lägg i lök, vitlök, ingefära och chili och fräs under omrörning. Tillsätt soja, limesaft och vatten och låt sjuda under lock fem minuter. Ta av locket och fortsätt sjuda tills all vätska har avdunstat. Ta upp köttet ur stekpannan, salta och peppra och slå in det i aluminiumfolie.
    5. Lägg pak choy i stekpannan och fräs fem minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
    6. Rör ner mangotärningarna. Ta bort skinnet från ankköttet och skiva köttet. Fördela grönsaks- och fruktblandningen på tallrikar och lägg på köttet. Servera gärna med ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben