Stekta äpplen med vaniljsås
Alla älskar dem, de mjukstekta äpplena med sin söta, nötiga fyllning - och vaniljsåsen som gör njutningen fullkomlig.
Ingredienser
Såsen
1 vaniljstång
2½ dl mellangrädde
1 msk strösocker
Äpplena
60 g russin
100 g mandelmassa
2 msk rom , konjak eller whisky (kan uteslutas)
60 g hackade valnötter
½ tsk malen kanel
4 stora äpplen
2 msk pressad citronsaft
Instruktioner
- Värm ugnen till 200 grader. Skär upp vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Koka upp 1½ dl av grädden med vaniljstång, kärnor och socker. Kyl genast ner blandningen.
- Skölj russinen i varmt vatten. Låt dem rinna av, torka dem lätt med hushållspapper. Riv mandelmassan grovt eller tärna den och blanda samman med russin, rom, valnötter, kanel och socker.
- Skölj och torka av äpplena. Ta ur kärnhuset och droppa citronsaft inuti äpplena.
- Ställ äpplena på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Fyll håligheten med mandelmasseblandningen. Stek i ugnen 20-30 minuter.
- Ta upp vaniljstången ur såsen. Vispa resten av grädden och rör ner i såsen. Servera till äpplena.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Fira Fars dag med en Gåsmiddag
I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...