Stekta äpplen med vaniljsås

Serverar: 4 portioner

Alla älskar dem, de mjukstekta äpplena med sin söta, nötiga fyllning - och vaniljsåsen som gör njutningen fullkomlig.

Ingredienser

  • Såsen
  • 1 vaniljstång
  • 2½ dl mellangrädde
  • 1 msk strösocker
  • Äpplena
  • 60 g russin
  • 100 g mandelmassa
  • 2 msk rom , konjak eller whisky (kan uteslutas)
  • 60 g hackade valnötter
  • ½ tsk malen kanel
  • 4 stora äpplen
  • 2 msk pressad citronsaft
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Skär upp vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Koka upp 1½ dl av grädden med vaniljstång, kärnor och socker. Kyl genast ner blandningen.
    2. Skölj russinen i varmt vatten. Låt dem rinna av, torka dem lätt med hushållspapper. Riv mandelmassan grovt eller tärna den och blanda samman med russin, rom, valnötter, kanel och socker.
    3. Skölj och torka av äpplena. Ta ur kärnhuset och droppa citronsaft inuti äpplena.
    4. Ställ äpplena på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Fyll håligheten med mandelmasseblandningen. Stek i ugnen 20-30 minuter.
    5. Ta upp vaniljstången ur såsen. Vispa resten av grädden och rör ner i såsen. Servera till äpplena.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Fira Fars dag med en Gåsmiddag
    I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben