Sticky toffee pudding

Serverar: 4-6 portioner

Engelsk kolasmakande klassiker. Kladdig, supersmarrig och alldeles perfekt!

Ingredienser

  • 100 g färska dadlar
  • 1 msk ljus sirap
  • ½ dl kokande vatten
  • 50 g mjukt smör
  • 1 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 krm salt
  • ½ dl mjölk
  • Toffeesås
  • 2 dl farinsocker
  • 1 dl vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 krm salt
  • Garnering
  • Frysta bär
  • Servering
  • Eventuellt vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Kärna ur och finhacka dadlarna. Häll sirap och vatten över och mixa till en slät kräm. Vispa smör och socker poröst. Rör ner ägget i smörblandningen. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten. Rör i mjölk och dadelkräm. Fördela smeten i 4-6 smorda ugnssäkra portionsformar. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter beroende på storlek. Låt dem svalna i formarna.
    3. Toffeesås: Koka vatten och socker i en kastrull med höga kanter, 5-10 minuter. Rör. Det ska bubbla rejält. Koka under tiden upp grädden. Tillsätt grädden i det kokande sockret under vispning. Det bubblar mycket, så var försiktig. Låt sjuda på väldigt svag värme under omrörning i ca 3 minuter. Tillsätt smör och salt. Rör tills smöret har smält.
    4. Stjälp upp puddingarna ur formarna. Lägg dem i djupa tallrikar och häll på rikligt med varm toffeesås. Garnera med bär och servera eventuellt en kula vaniljglass till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben