Maple sticky buns

Annorlunda canadensiskt sätt att baka kanelbullar på. Populärt i USA också, men då använder de inte maple syrup.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl gräddmjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl strösocker
  • 13 dl vetemjöl, ca
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk kanel
  • Sticky glaze
  • 100 g smör (godast med riktigt smör, ej margarin)
  • 2 dl ljust muscovadosocker (går bra med farin också)
  • 1 dl lönnsirap (maple syrup)
  • 1½ tsk kanel
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
    2. Tillsätt, salt, socker och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl. Arbeta degen ca 10 minuter i assistent, 15 minuter med elvisp. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
    3. Blanda samman smör, socker och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela degen i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar.
    4. Smöra eller klä en ugnsfast form med smörpapper, det ska gå upp på kanterna.
    5. Smält smöret till glazen i en kastrull och rör i muscovadosockret, lönnsirapen och kanelen. Låt koka upp och småsjuda i ca 1 minut under omrörning. Eller tills sockret löst sig. Häll/bred ut det på botten av den ugnsfasta formen och låt kallna. Lägg i kanelbullarna, men inte för tätt, de ska ha lite utrymme att jäsa. Jäs 30 minuter.
    6. Får inte alla bullarna plats i en form, så gör mer glaze och upprepa proceduren i en till form.
    7. Grädda sedan tills gyllenbruna i 175 grader. Det tar ca 45 minuter. Låt dem kallna i formen, använd sedan en tång och vänd på bullarna och lägg dem på ett fat. Skrapa ur resterna av glazen och ringla den över bullarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Linna5 11 februari 2013

    De var jättegoda! Jag gräddade dem i 200 grader i ca 30 minuter, jag orkade inte vänta 45, och det blev också bra. :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben