Storkringla med överraskning

Serverar: 10 portioner

I denna stora festkringla gömmer sig både choklad och mandelmassa. Kringlor kan varieras på många sätt - denna kringla hör garanterat till de godaste!

Ingredienser

  • 1/2 pkt , 25 g , jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 6 - 7 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 50 g mörk blockchoklad
  • 50 g mandelmassa
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • 25 g mandelspån
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37 grader.
    2. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Gör fyllningen: Grovhacka chokladen. Riv mandelmassan.
    5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till en platta, ca 30x60 cm. Strö choklad och mandelmasseriv längs med ena långsidan.
    6. Rulla ihop degplattan från långsidan till en rulle. Forma rullen till en kringla. Lägg kringlan med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Låt kringlan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    7. Pensla kringlan med uppvispat ägg. Strö sedan över mandelspån. Grädda kringlan mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt kringlan svalna något på galler innan den skärs i bitar.

    Liknande recept

    4.7
    20 min
    12-18
    2
    5
    45 min
    14
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben