Student: Färskosttårta med jordgubbsfrappé

Serverar: 10 portioner

Mycket likt cheesecake ... och jordgubbsfrappén till förflyttar mig till himlen. Problemet med mig är att jag inte kan få nog av alla dessa läckra frukt- och bärsmaker. Jag blir vild och galen ... I alla fall är detta en praktisk efterrätt på buffén. Den kan bakas i förväg och tål sedan både att flyttas och att stå framme ett tag. Serveras med halvfryst sås på jordgubbar eller med färska bär.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 äggula
  • ½ krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl mald eller finhackad sötmandel
  • Fyllning
  • 400 g keso
  • 2 dl crème fraiche
  • 3/4 dl vetemjöl
  • Rivet skal av 1 citron
  • Jordgubbsfrappé
  • 1 l jordgubbar, färska eller frysta
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • Litet is, ca 1/3 istärningsfack
  • Instruktioner

    1. Mördeg: Hacka ihop och blanda snabbt samman ingredienserna till mördegen. Lägg den att vila svalt någon timme eller längre. Kavla ut och klä en 24 cm form med löstagbar botten med degen. Pricka den och förgrädda 10 minuter i 200°.
    2. Fyllning: Mixa keson lätt, dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i ren skål för sig. Blanda sedan keson med övriga ingredienser och sist med de vispade vitorna.
    3. Fyll mördegsformen och grädda 20-25 minuter i något lägre värme, 175°, tills fyllningen sufflerat och stannat. Servera ljum eller kall.
    4. Jordgubbsfrappé: Den här goda såsen mixas i sista stund. Förbered en sockerlag. Koka socker och vatten till en simmig lag 5-10 minuter över livlig värme utan lock. Kyl sockerlagen eller halvfrys den.
    5. Rensa jordgubbarna, halvtina om frysta används. Mixa jordgubbar, socker, lag och is till en skummig sås i sista stund före serveringen.

    Liknande recept

    4.3
    45 min
    1
    3

    Kommentarer (1)

    bmgus 13 september 2012

    Jag saknar äggen i fyllningen. Hur många? Det låter jättegott! Bm

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben