Student: Färskosttårta med jordgubbsfrappé
Mycket likt cheesecake ... och jordgubbsfrappén till förflyttar mig till himlen. Problemet med mig är att jag inte kan få nog av alla dessa läckra frukt- och bärsmaker. Jag blir vild och galen ... I alla fall är detta en praktisk efterrätt på buffén. Den kan bakas i förväg och tål sedan både att flyttas och att stå framme ett tag. Serveras med halvfryst sås på jordgubbar eller med färska bär.
Ingredienser
Mördeg
2½ dl vetemjöl
125 g smör
½ dl socker
1 äggula
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker
½ dl mald eller finhackad sötmandel
Fyllning
400 g keso
2 dl crème fraiche
3/4 dl vetemjöl
Rivet skal av 1 citron
Jordgubbsfrappé
1 l jordgubbar, färska eller frysta
2 dl socker
2 dl vatten
Litet is, ca 1/3 istärningsfack
Instruktioner
- Mördeg: Hacka ihop och blanda snabbt samman ingredienserna till mördegen. Lägg den att vila svalt någon timme eller längre. Kavla ut och klä en 24 cm form med löstagbar botten med degen. Pricka den och förgrädda 10 minuter i 200°.
- Fyllning: Mixa keson lätt, dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i ren skål för sig. Blanda sedan keson med övriga ingredienser och sist med de vispade vitorna.
- Fyll mördegsformen och grädda 20-25 minuter i något lägre värme, 175°, tills fyllningen sufflerat och stannat. Servera ljum eller kall.
- Jordgubbsfrappé: Den här goda såsen mixas i sista stund. Förbered en sockerlag. Koka socker och vatten till en simmig lag 5-10 minuter över livlig värme utan lock. Kyl sockerlagen eller halvfrys den.
- Rensa jordgubbarna, halvtina om frysta används. Mixa jordgubbar, socker, lag och is till en skummig sås i sista stund före serveringen.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jag saknar äggen i fyllningen. Hur många? Det låter jättegott! Bm