Surdegsbröd med skållad graham, linfrö och kokt potatis

Serverar: 1 portioner

Ännu en variant av surdegsbröd, blev så otroligt lyckat! Vad gäller vissa tillsatser i degen så står det en fritt att välja och vraka.

Ingredienser

  • Dag1
  • ½ dl rågsurdeg som bubblar friskt
  • 1 - 2 dl vetekross
  • 1 - 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl linfrö
  • Kokande vatten så det täcker (ca 3 - 5 dl)
  • Dag2
  • Vetemjöl
  • Rågsikt
  • ½ dl russin
  • ½ - 1 dl hasselnötter
  • 1 msk salt
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 tsk knappt, brödkryddor
  • 4 små kokta potatisar - rives
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Ta fram din rågsur dagen innan du vill baka, dvs dag1. Väck den.
    2. Skålla vetekross, grahamsmjöl och linfrö i en stor bunke. Täck med plastfolie. Låt stå. Över natt eller tills rumstempererat, beroende på hur ditt schema ser ut.
    3. Dag2: Rågsuren som nu bubblar fint och friskt blandar du ner i det skållade från dag 1. Kör i hushållsassistent och tillsätt vetemjöl, rågsikt, övriga ingredienser till bra konsistens, jag kör minst tio minuter i maskin. Vänta med saltet till sist!
    4. NU lät jag hela degen stå i sval rumstemp och jäsa i plastad bunke till dag3 faktiskt, men det går att göra på dag 2 om man börjar tidigt på morgonen. Kort sagt, Dag2-degen behöver vila och jäsa minst 5-6 timmar i mitt tycke.
    5. Gräddningsdagen: Stjälp upp degen på bakplåtspappersklädd plåt. Fukta händerna och forma lite snällt degen. Ingen bearbetning alls utan bara snällt och fint. Sätt på ugnen på 275 gr. Låt plåten stå på spisen medan ugnen blir varm.
    6. Sätt in brödet när ugnen nått bra temperatur. Släng in några isbitar längst ned i ugnen eller på särskild plåt längst ned. Låt stå ca 15 minuter. Öppna luckan, sänk värmen i ugnen till 200. Låt vädra ut lite ånga. Sätt i en termometer i brödet, när det är 97 grader är det klart och har en knaprig god skorpa.
    7. Ta ut brödet, låt vila minst 30 minuter innan du skär upp. När jag gör detta som ett stort bröd brukar jag dela det i kvartar, fryser in det jag inte gör av med på en gång. Lättare att skiva med mindre bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben