Den vilande surdeg som används som jäsmedel och start/grund för att göra en surdeg och därmed surdegsbröd.
Ingredienser
200 g (ca 3 dl) rågmjöl, gärna ekologiskt
1 rivet äpple
1,5-2 dl vatten 45°
150 g (ca 3 dl) rågmjöl, gärna ekologiskt
50 g (ca 1 dl) vetemjöl
2 dl vatten 45°
Kom på idéen at använda min lilla drivbänk med elslinga plus en tehuva för att hålla rätt värme. Det fungerade förvånansvärt bra och jag hade en mycket aktiv surdegsstart redan efter ett och ett halvt dygn (fick tvätta tehuvan). Fem stjärnor från mig.
Tusen tack för ett suveränt recept och tips, ser fram emot att testa. Ha det bra! Hälsning Anna
Har tidigare kört surdegsgrund enligt ditt recept. Kommer bara inte ihåg hur mycket jag hade i burken från början. Sen undrar jag - har du burken i kylen hela tiden? Du tar inte ut den mer än för matning? Ingen jäsning i burken med andra ord?
Startmängden beror på hur mycket man sparar av det man använder till brödbaket första gången. Ja, sen låter jag det vara en "start" som står i kylen hela tiden. Den tas bara ut för matning ca en gång i veckan. För att starta en surdeg tar jag en eller ett par matskedar av "starten" och blandar med mjöl och vatten för att få en ny bubblig surdeg att baka av. Bakar jag för sällan så det bygger på lite för mycket i "startburken" så häller jag ut lite när jag ska mata. Det går att baka direkt på "starten" också, men den ska ju helst vara bubblig för att få en optimal jäsning.
På min nya ugn kan jag sätta temperaturen på 30 grader. Perfekt! Första steget avklarad på mindre än ett dygn.
Tack für enkelt och tydligt förklarade beskrivning hur man gör en surdeg har försökt flera olika recept men hittills har alla gått överstyr helt oandvändbara.måste bara få tid till att testa