Surdegsbröd av råg

Serverar: 2 portioner

Ett surdegsbröd helt utan jäst.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 50 g surdegsstart (se recept nedan på rågsurdegsstart)
  • 3 dl vatten 45 grader
  • 200 g (ca 3,5 dl) rågmjöl
  • Dag 2
  • 3 dl vatten 45 grader
  • 200 g (ca 3,5 dl) rågmjöl
  • Dag 2 kväll/Dag 3
  • 5 dl vatten 37 grader
  • 25 g salt
  • 120 g (2 dl) vetemjöl
  • 500 g (9 dl) rågmjöl
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Blanda ut surdegen i vattnet och rör ner rågmjölet. Täck med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
    2. Dag 2: Nu ska degen från dag 1 bubbla och dofta friskt. Blanda ut den med vatten och rågmjöl. Låt stå övertäckt till kvällen eller nästa dag i varm rumstemperatur helst 28-30 grader, vilket man kan få om man sätter in den i kall ugn med ugnslampan tänd.
    3. Dag 2 kväll/Dag 3 Tillsätt mjöl, vatten och salt. Blanda väl. Låt degen jäsa ca 1 timme. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den (kan dock vara väldigt lös). Dela därefter degen i två bitar och lägg dem i smord brödbakform eller på en smord bakplåt. Mjöla lite ovanpå. Jäs i ca 40 minuter. Sätt in bröden i ugnen på 250 grader. Sänk till 200 grader. Efter 40 minuter sänk igen till 180 grader och grädda i ytterligare 10-20 minuter. Låt svalna inlindad i bakhandduk.
    4. Surdegsstart Dag 1 kväll 1,5 dl ljummet vatten 1 tsk honung 1,5 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsrågmjöl
    5. Rör ut honungen i vattnet och blanda i mjölet. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe (helst 28-30 grader, vilket man kan få om man sätter in den i kall ugn med ugnslampan tänd).
    6. Dag 2 morgon 1 dl ljummet vatten 1 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsmjöl
    7. Upprepa som tidigare
    8. Dag 2 kväll 1 dl ljummet vatten 1 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsmjöl
    9. Upprepa som tidigare
    10. Dag 3 morgon 1 dl ljummet vatten 1 dl rågmjöl, helst ekologiskt fullkornsmjöl
    11. Upprepa som tidigare
    12. Dag 3 kväll Nu bör surgegsgrunden vara klar att använda till receptet ovan (eller andra surdegsrecept). Den ska bubbla och dofta lite syrligt. Om den inte kommit igång så låt den stå till dagen därpå.
    13. Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kylskåpet. Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten och 1-2 msk rågmjöl. Fyll burken max till hälften.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Kotletten 16 april 2010

    Riktigt bra!!!

    123Linnea 4 maj 2010

    Vad bra det blev! Högt och fint! 1000 tack för receptet.

    pleta 23 januari 2012

    Enkelt att baka. Bröden jäste bra och enligt familjen smakade det gott.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben