Mor Ingeborgs surdegsbröd

Serverar: 2 portioner

Mitt försök att återskapa min mors surdegsbröd. Ett bröd helt utan vanlig jäst. Det behövs en surdeg av råg. Det tar en dag att få färdigt tack vare den långa jästiden men det är det absolut värt. Jag har jäst bröden i korgar men det går bra utan.

Ingredienser

  • 5 dl kallt vatten
  • 2 dl surdeg av råg
  • 1 msk salt
  • 1 msk hel kummin
  • 2 msk olja
  • 11-12 dl rågsikt
  • Grovt rågmjöl till utbakningen
  • Instruktioner

    1. Blanda vatten, surdeg, salt, kummin och olja, med fördel i en assistent. Arbeta in mjölet, börja med den mindre mängden. Degen ska vara fast och inte klibba.
    2. Arbeta degen i 10 minuter i maskin och ännu längre för hand. Täck med bakduk och jäs 4-5 timmar i rumstemperatur.
    3. Baka ut degen till 2 runda bröd. Mjöla dem ordentligt på ytan med grovt rågmjöl.
    4. Täck korgarna med en tunn bakduk så fastnar inte degen och korgarna håller sig rena och fräscha.
    5. Lägg bröden i korgarna med den rundade sidan ner och platta ut dem med handflatan.
    6. Jäs under bakduk ytterligare 4 timmar.
    7. Värm ugnen till 250º.
    8. Vänd upp bröden på bakpappersklädd plåt och ställ kallt vatten i botten av ugnen. Jag använder ett rostfritt decilitermått.
    9. Sänk värmen till 225º och grädda brödet på nedersta falsen i 30-40 minuter. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det.
    10. Låt svalna på galler utan bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    svengelsk 2 mars 2011

    Jättegott bröd. Nice texture sa min man.

    ingemar75 22 november 2011

    Superläckert! Man tackar. Ingemar

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben