Surdegsbröd på trekorn

Serverar: 3 portioner

Tid: 12 timmar

Ett gott och nyttigt bröd

Ingredienser

  • 5 dl lättfil
  • 6 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl surdeg
  • 4 dl rågmjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 4 dl kornmjöl
  • Vetemjöl
  • 30 g salt
  • Instruktioner

    1. Kvällen dag 1
    2. Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt övriga ingredienser, sist vetemjölet! Häll på så mycket vetemjöl att det börjar släppa i kanterna. Kör matberedaren i c:a 3 min på låg hastighet och därefter 6 min på högre hastighet. Täck bunken och ställ bunken att jäsa i kylen över natten.
    3. Morgonen dag 2
    4. Ta fram degen på ett mjölat bakbord! Knåda sparsamt och forma tre limpor som du lägger På brädden i en långpanna. Låt jäsa övertäckt i c:a 1,5 timme. Sätt ugnen på 250 grader! Pensla bröden med lite kallt vatten och snitta med en vass kniv.
    5. Sätt in bröden i ugnen efter 5 min drar du ner temperaturen till 175 grader och gräddar ytterligare 45-50 min.
    6. Låt bröden svalna på ett galler!

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    beca 5 maj 2009

    Har du recept på surdegen du använder i detta brödet? Mvh Cederlund

    Mowa75 5 maj 2009

    Jag har gjort en surdeg på fint rågmjöl! C:a 2 dl rågmjöl 2,5-3 dl vatten Vispa ihop noga till en slät tjock smet Låt stå övertäkt i 3dagar! (jag brukar plasta in bunken) Fyll på med 0,5dl rågmjöl och 3/4 dl vatten låt stå en dag Fyll på med 0,5dl rågmjöl och 3/4 dl vatten låt stå en dag Färdig att använda! Förvaras i glasburk med lock om du inte ska använda den direkt!

    Okänd 25 juni 2009

    Hejsan Mowa75! Har bakat ut det här brödet i dag och det blev mycket bra! Jag ger det en stark fyra. Den surdegen som jag använt finns recept på i min kokbok, till det här brödet tog jag an råg-suren. Den har stått i kylen ganska länge nu, men jag matade den och lät den stå på diskbänken ett dygn. Oj vilken fart det blev på den, den ökad nog i volym med 5-6 gånger! Tackar för ett bra recept gör: Janne-G & Lillan

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben