Surdegsbröd med dinkel

Serverar: 2 portioner

Smakrikt saftigt bröd! Visst är det gott? Detta bröd går verkligen under de kriterierna.

Ingredienser

  • Surdeg / Dag 1
  • 25 g Jäst
  • 1,5 dl Vatten (kallt)
  • 1,5 dl Dinkelmjöl
  • Dag 2
  • 1 msk Rapsolja
  • 0,5 msk Salt
  • 3,5 dl Vatten (fingervarmt)
  • 2,5 dl Dinkelmjöl
  • 8 dl Specialvetemjöl
  • Instruktioner

    1. KVÄLLEN INNAN: Rör ut jästen i 1,5 dl kallt vatten. Tillsätt 1,5 dl dinkelmjöl och blanda väl. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp över natten.
    2. MORGONEN EFTER: Blanda surdegen med 3,5 dl vatten, oljan, saltet, 2,5 dl dinkel och 8 dl vetemjöl. Arbeta minst 5 minuter med maskin. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i 1 ca timma.
    3. Dela degen i 2 delar och runddriv dem något. De skall vara något lösare när du baka med dinkel för att få ett saftigt bröd.
    4. Forma 2 bröd med mjölade händer och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 220 grader (gärna varmluft).
    5. Pensla ytan med vatten och snitta med vass kniv. Strö gärna grovt rågmjöl över. Sänk ugnsvärmen till 200 grader, sätt in bröden på nedersta falsen och spraya gärna in lite vatten. Stäng ugnsluckan och grädda ca 35 minuter.
    6. Låt svalna på galler utan bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Geronimo 1 oktober 2008

    Hur kan det kallas surdeg, när degen är gjord på vanlig jäst och som bara jäst över natten? Surdeg tar flera dagar att göra, men sen har man surdeg för flera år framöver om man ´matar´den

    Lennart_58 12 juli 2009

    Ja men någon gång måste man börja. Ska man börja med att kalla den vanlig deg, o sen efter ett tag döpa om den till surdeg, hmm. Nej detta verkar bra o vettigt, full poäng. Lennart.

    maithab 3 augusti 2009

    Säkert ett jättegott bröd, men det är inget surdegsbröd. Ett riktigt surdegsbröd startas upp helt utan jäst och bildar själv "jästen".

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben