Surdegsbröd 3.0

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 dagar

Tredje varianten av surdegsbak på helt egen rågsurdegsgrund. Blev suveränt gott men jäste inte upp på höjden riktigt lika mkt som jag velat. Smaken var helt överjordisk dock så jag lägger in receptet för tips och inspiration.

Ingredienser

  • 1½ dl grundsur av rågmjöl
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl linfrö
  • 2 dl kokande vatten
  • 1/4 paket jäst
  • 2 dl havregryn
  • 1 msk salt
  • Ca 5 dl rågsikt
  • Vetemjöl till bra konsistens
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Ta fram rågsuren och mata på med 1 dl vatten och 1 dl rågsikt. Låt stå framme i rumstemp. Lock på.
    2. I en stor bunke blandar du vetekross och linfrö, skålla detta med vattnet. Täck med plastfolie.
    3. Dag 2: Blanda surdegen och krosset, ha i jästen. Kör i hushållsassistent och blanda väl.
    4. Ha därefter i havregryn och mjöl. Kör tills bra konsistens. Degen ska vara kladdig men inte blöt.
    5. Låt stå och jäsa minst två timmar.
    6. Baka ut till två bröd, lägg på bakpappersklädd plåt. Jäs till dubbel storlek.
    7. Grädda i 275º värme de första tio minuterna, sen sänker du värmen till 200º eller 175º.
    8. Jag kör med en extra plåt under som jag häller vatten på - för att få godare skorpa på brödet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben