Svampgratinerad köttfärslimpa
En idealisk bjudrätt- både köttfärslimpan och svampstuvningen kan förberedas i god tid, sedan är det bara att gratinera strax innan gästerna kommer. Det ska vara rikligt med svampstuvning!
Ingredienser
½ dl osötat ströbröd
2 dl mjölk eller vatten
1 dl finhackad gul lök
Smör till stekning
800 g blandfärs
2 msk potatismjöl
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Svampgratängsås
400 g champinjoner eller annan svamp
4 msk smör
5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 msk kalvfond
1 ½ msk dijonsenap
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl riven ost
Servering
Potatisklyftor
Haricots verts
Körsbärstomater
Instruktioner
- Ugn 200 grader och 225 grader
- Köttfärslimpan:
Låt ströbrödet svälla i mjölken i 10 minuter. Fräs löken i lite smör. Blanda alla ingredienserna till en smidig färs.
- Forma en limpa och lägg i smord ugnssäker form. Stek i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Tiden varierar beroende på formen på limpan, använder du köttermometer ska innertemperaturen vara 70 grader.
- Svampgratängsås:
Skiva eller grovhacka svampen och fräs i smör i en gryta. Strö över vetemjölet och rör om. Häll i mjölk, grädde och fond under omrörning. Smaksätt med dijonsenap salt och peppar. Koka stuvningen under några minuter.
- Tag ut köttfärlimpan ur ugnen, låt den vila en stund och skär den sedan i 1 ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och skeda upp stuvningen mellan köttfärsskivorna. För ihop skivorna så att köttfärslimpan ser hel ut. Bred sedan stuvningen över hela limpan.
- Strö över riven ost och gratinera i 225 grader varm ugn till en brungul yta.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Det här var riktigt gott. Tack för ett kanon recept som kommer att användas många gånger fram över.
Uppskattad av mina barn och middagsgäster - den här gör gärna om!
Jättegott! Kommer göras många gånger. Tack för receptet :)