Svampgratinerad köttfärslimpa

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme

En idealisk bjudrätt- både köttfärslimpan och svampstuvningen kan förberedas i god tid, sedan är det bara att gratinera strax innan gästerna kommer. Det ska vara rikligt med svampstuvning!

Ingredienser

  • ½ dl osötat ströbröd
  • 2 dl mjölk eller vatten
  • 1 dl finhackad gul lök
  • Smör till stekning
  • 800 g blandfärs
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Svampgratängsås
  • 400 g champinjoner eller annan svamp
  • 4 msk smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 ½ msk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost
  • Servering
  • Potatisklyftor
  • Haricots verts
  • Körsbärstomater
  • Instruktioner

    1. Ugn 200 grader och 225 grader
    2. Köttfärslimpan: Låt ströbrödet svälla i mjölken i 10 minuter. Fräs löken i lite smör. Blanda alla ingredienserna till en smidig färs.
    3. Forma en limpa och lägg i smord ugnssäker form. Stek i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Tiden varierar beroende på formen på limpan, använder du köttermometer ska innertemperaturen vara 70 grader.
    4. Svampgratängsås: Skiva eller grovhacka svampen och fräs i smör i en gryta. Strö över vetemjölet och rör om. Häll i mjölk, grädde och fond under omrörning. Smaksätt med dijonsenap salt och peppar. Koka stuvningen under några minuter.
    5. Tag ut köttfärlimpan ur ugnen, låt den vila en stund och skär den sedan i 1 ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och skeda upp stuvningen mellan köttfärsskivorna. För ihop skivorna så att köttfärslimpan ser hel ut. Bred sedan stuvningen över hela limpan.
    6. Strö över riven ost och gratinera i 225 grader varm ugn till en brungul yta.

    Liknande recept

    1
    45 min
    3-4
    2
    4.5
    30 min
    6-8
    1

    Kommentarer (3)

    TinaY 31 mars 2009

    Det här var riktigt gott. Tack för ett kanon recept som kommer att användas många gånger fram över.

    Mircku 6 juli 2009

    Uppskattad av mina barn och middagsgäster - den här gör gärna om!

    CenturyJ 23 april 2013

    Jättegott! Kommer göras många gånger. Tack för receptet :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben