Svampgryta med gröna kompisar

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En mycket smakfull och fyllig gryta utan att man måste krydda en massa. Gör ni på färskpotatis kan den eventuellt behöva lite maizena redning på slutet. Görs den på vinter potatis så reder den sig själv. Fårticka användes mycket under krigets ransoneringstider som köttersättning. Men har nu blivit en mycket bortglömd men mycket god svamp. Detta är en mycket moderniserad variant av ransoneringens (köttgryta).

Ingredienser

  • 1½ l fårticka förvälld (900 g)
  • 2 gul lök (350 g)
  • 3 morötter (250 g)
  • 200 g rotselleri
  • 3 paprikor (gärna mix 400 g)
  • 200 g purjolök (gröna delen)
  • ½ kg potatis
  • 4 klyftor vitlök
  • 150 g grön sparris (fryst eller burk)
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 100 g smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Grovriv morötter och rotselleri. Grovhacka gul lök, paprika och purjolök. Skrubba färskpotatis eller skala vinter potatis, skär i kuber.
    2. Fräs smöret på medelvärme i en stor ca 4 liters kastrull så att det blir ljusbrunt.
    3. Lägg i svamp, gul lök, paprika, purjo, potatis rotselleri och morötter. Rör om så allt blandas.
    4. Låt småfräsa på medelvärme i ca 15 minuter. Rör runt då och då. Smula i buljongtärningar och häll i grädden. Rör om och låt småkoka i ca 20 minuter. Skär sparrisen i mindre bitar och lägg i. Låt koka 10 minuter till.
    5. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera och känn dig nyttig!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Anderstam 26 juli 2012

    Har rättat till så att det är parenteser och inga andra tecken.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben