Svamptarte med ost och pinjenötter

Serverar: 4-6 portioner

Tillsammans med en fräsch sallad blir den här tarten en härlig lunch eller lätt middag.

Ingredienser

  • ½ sats pajdeg, se tidigare inlagt recept grundrecept pajdeg
  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • 1 hel vitlök med skal
  • 115 g ricotta ost
  • 0,6 dl crème fraiche
  • Salt
  • Peppar
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 675 g blandad svamp, valfri
  • 115 g gruyère eller annan smakrik ost
  • 30 g pinjenötter
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut pajdegen och klä en låg pajform i plåt, diameter 23 cm med den. Lägg en rundel bakplåtspapper i pajskalet och fyll det med pajtyngder. T ex gula ärtor eller ris. Förgrädda i 15 minuter.
    2. Ta ut pajskalet och ta bort tyngderna och bakplåtspappret. Nagga pajskalet med en gaffel och pensla med lätt vispat ägg. Grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna på galler.
    3. Häll vatten i en liten kastrull. Lägg i vitlöken och koka den i 15 minuter. Häll av vattnet.. Låt vitlöken svalna tills det går att hålla i den. Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet. Lägg dem i en bunke och mosa dem till en slät smet tillsammans med ricottaosten och crème fraichen. Krydda med salt och peppar.
    4. Värm smör och olivolja i en stekpanna. Stek svampen i 10-15 minuter, tills den blivit mjäll och vätskan avdunstat. krydda med salt och peppar.
    5. Bred ut ostkrämen i det avsvalnade pajskalet. Varva svamp och riven ost i två omgångar. Strö pinjenötterna över osten. Grädda i 25 minuter eller tills fyllningen blivit varm och pinjenötterna gyllenbruna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben