Svarta bönbollar med löksås, potatis och lingonsylt

Serverar: 4 portioner

Husmanskost i vegetarisk tappning. Så gott! Glutenfritt, laktosfritt och äggfritt.

Ingredienser

  • Svarta bönbollar
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1½ dl valnötter
  • 2 burkar svarta bönor, á 400 g , ca 6 dl kokta
  • ½ dl havregryn, Ren havre
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk sojasås
  • 2 tsk senap
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Löksås
  • 3 gula lökar, skivade
  • 5 dl växtbaserad grädde, t ex havre- eller sojagrädde
  • 1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
  • 1 msk flytande grönsaksbuljong
  • 2 tsk mörk sojasås
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Riven muskotnöt
  • Servering
  • Kokt potatis
  • Lingonsylt
  • Eventuellt gröna ärter
  • Instruktioner

    1. Svarta bönbollar: Fräs löken i lite olja tills den mjuknar. Häll av spadet från bönorna och skölj dem. Häll ner i en matberedare tillsammans med havregryn, majsstärkelse, sojasås, senap, salt och peppar. Mixa till en hyfsat slät massa. Skrapa ner i en skål och blanda ner lök och valnötter. Rulla till bollar och stek gyllenbruna i lite rapsolja.
    2. Löksås: Skiva de gula lökarna och stek dem gyllenbruna i lite olja. De ska få ordentligt med färg, mjukna och bli lätt transparenta. Det kan ta upp till 15 minuter. Häll på grädde, majsstärkelse utrört i vattnet, grönsaksfond och sojasås. Krydda med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Låt puttra på i några minuter tills såsen har tjocknat.
    3. Servera bönbollarna tillsammans med löksås, kokt potatis, lingonsylt och eventuellt gröna ärter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben