Härligt lila sockerkaka som innehåller dinkelfullkornsmjöl.
Trots att kakan inte innehåller matfett blir den riktigt saftig.
123 kalorier per bit
Ingredienser
Smör och ströbröd till formen
1 dl vetemjöl
1 ½ dl dinkelmjöl, fullkorn
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl svarta vinbär
2 ägg
1 ½ dl socker
1 dl mjölk
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund sockerkaksform, minst 1 ½ liter.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Mixa svartvinbären fint i en matberedare eller med en stavmixer.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp.
Sikta mjölblandningen genom en sil (ta även med det grova mjölet som fastnar i silen) och vispa försiktigt ner det i äggsmeten. Tillsätt vinbär och mjölk.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.
Stjälp kakan ur formen och låt den svalna lite.