Sydfransk saffranssoppa med aioli

Serverar: 4 portioner

Otroligt god och krämig soppa, väldigt god med örtgrillade brödsnibbar och aioli

Ingredienser

  • Soppa
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 tärnad fänkål
  • 4 skivade potatisar
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ krm saffran
  • 1 tsk stött timjan
  • 1 liter vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Aioli
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • Örtgrillade brödsnibbar
  • 50 g smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk riven parmesanost
  • Peppar
  • ½ tsk salt
  • 6 brödskivor
  • Instruktioner

    1. Fräs lök och smör glansigt. Tillsätt fänkål och potatis. Blanda ner tomatpuré, saffran, stött timjan, vatten och buljongtärningar. Koka 20 minuter under lock.
    2. Ta upp grönsakerna och kör dem i matberedare till en fin puré. Häll tillbaka purén i soppan och blanda i grädden. Salta och peppra.
    3. Aioli: Blanda ihop crème fraichen och vitlöksklyftan och servera vid sidan om soppan.
    4. Örtgrillade brödsnibbar: Sätt ugnen på "grill". Mosa ihop ingredienserna eller kör dem i en mixer. Bred på skivat bröd och dela dem på diagonalen. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt och grilla i ugn ett par minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben