Sylta på älglägg med asiatisk potatissallad

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • Saltlake, 5%
  • 9 1/5 dl vatten
  • 50 g salt
  • 1 ½ kg kött av älglägg
  • 2 lökar
  • 1 stor morot
  • ½ purjolök
  • 3 stänger blekselleri
  • 4 lagerblad
  • 20 enbär
  • 20 vitpepparkorn
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 röd chili
  • 10 g nitritsalt
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 14 gelatinblad
  • 1 st terrinform
  • plastfilm
  • Instruktioner

    1. Dag 1 1. Skär älgläggen i stora tärningar och lägg dem i saltlake över natten.
    2. Dag 2 1. Skala och dela löken, skala och riv moroten grovt och skiva purjolöken och bleksellerin grovt.
    3. 2. Ta upp köttet ur saltlaken, torka det, lägg det i en stor kastrull, tillsätt grönsakerna och fyll på med vatten så det täcker. Koka upp och skumma väl. Lägg alla kryddorna i en gasbinda och knyt till ordentligt, tillsätt sedan kryddpåsen och låt koka ca 2?3 timmar tills köttet är rejält mört men ändå håller ihop.
    4. 3. Ta upp köttet, plocka bort grönsakerna och låt vätskan rinna av. Koka under tiden ihop buljongen så att ca 1 l återstår.
    5. 4. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Ta upp dem, krama ur dem och smält dem försiktigt i buljongen på svag värme. Häll lite kallt vatten i en terrinform som rymmer ca 1 ½ l och skölj runt. Häll bort vattnet och klä formen med plastfilm.
    6. 5. Blanchera bladpersiljan hastigt i kokande vatten. Riv isär köttet lite och blanda med bladpersiljan. Lägg köttet i terrinformen och häll på buljong. Terrinen skall vara kompakt, så häll inte på för mycket av buljongen. Ställ kallt i kylskåpet över natten.
    7. 6. När du serverar ta terrinen ur formen och rulla in den några varv i plastfilm (plastfilmen gör att den håller ihop och blir lättare att skära). Skär drygt 1 cm tjocka skivor, ta av plasten, lägg på tallrik och servera med en asiatiskt potatissallad.
    8. Asiatisk potatissallad 8 stora kokta potatisar 1 röd chili 10 salladslökar 2 msk Dijonsenap 1 dl rapsolja ½ dl kinesisk vitvinsvinäger 2 msk sesamolja salt och peppar
    9. Skala den ljumna potatisen och tärna den snyggt, kärna ur och finhacka chilin och skiva salladslöken grovt. Blanda ihop potatisen, chilin och salladslöken. Rör ihop vinägretten och slå över potatissalladen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben