Syrligt lökflarn med löjrom

Serverar: 8 portioner

Paj är alltid lika uppskattad att bjuda på. Den här har en spännande smak av syrlig lök, löjrom och färsk dragon.

Ingredienser

  • 150 g kallt smör
  • 2½ dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 5 dl strimlad purjolök
  • Smör
  • 1 dl dragon- eller vitvinsvinäger
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1½ msk hackad färsk dragon
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • Garnering
  • Créme fraiche
  • 150 g löjrom
  • Dill
  • Instruktioner

    1. Hacka ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med veckad kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen i minst 1 timme.
    2. Degen kan tryckas ut i formen i god tid och förvaras i kylen, men pajen bör gräddas samma dag som den ska ätas.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Fräs den strimlade purjolöken sakta i smör utan att den tar färg, ca 10 minuter. Häll på vinägern och låt den långsamt koka in. Tillsätt grädden och koka ihop tills halva mängden återstår. Låt kallna.
    5. Rör ner äggen i lökgrädden, ett i taget. Blanda i hackad dragon, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt kallna.
    6. Vid servering: Skär pajen i bitar. Toppa med en klick créme fraiche, löjrom och dill.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben