Syrligt lökflarn med löjrom
Paj är alltid lika uppskattad att bjuda på. Den här har en spännande smak av syrlig lök, löjrom och färsk dragon.
Ingredienser
150 g kallt smör
2½ dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
1 msk kallt vatten
Fyllning
5 dl strimlad purjolök
Smör
1 dl dragon- eller vitvinsvinäger
5 dl vispgrädde
2 ägg
1½ msk hackad färsk dragon
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Garnering
Créme fraiche
150 g löjrom
Dill
Instruktioner
- Hacka ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med veckad kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen i minst 1 timme.
- Degen kan tryckas ut i formen i god tid och förvaras i kylen, men pajen bör gräddas samma dag som den ska ätas.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Fräs den strimlade purjolöken sakta i smör utan att den tar färg, ca 10 minuter. Häll på vinägern och låt den långsamt koka in. Tillsätt grädden och koka ihop tills halva mängden återstår. Låt kallna.
- Rör ner äggen i lökgrädden, ett i taget. Blanda i hackad dragon, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt kallna.
- Vid servering:
Skär pajen i bitar. Toppa med en klick créme fraiche, löjrom och dill.
Liknande recept
Kommentarer (0)