Tarallucci - Kryddiga fänkålskex

De här kexen är knapriga och smuliga och blir ett perfekt mellanmål för den hungrige, särskilt tillsammans med lite ost och oliver.

Ingredienser

  • 200 g durumvetemjöl
  • 200 g vetemjöl, samt mer till utbakning
  • 1 tsk salt
  • 1 msk nymald svartpeppar
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 7 g torrjäst, utrörd i 1½ dl ljummet vatten
  • 1 dl olivolja, extra virgin
  • Instruktioner

    1. Lägg båda mjölsorterna i en hög på arbetsytan eller i en stor skål. Tillsätt salt, peppar och fänkålsfrön och blanda. Gör en grop i mitten, tillsätt utrörd jäst och olivolja och blanda till en mjuk deg. Knåda den i 5 minuter och täck den med en bakduk. Låt jäsa i ca 2 timmar, tills degen blivit ungefär dubbelt så stor.
    2. Knåda degen ordentligt igen, ca 5 minuter. Dela den i fyra delar och arbeta på en lätt mjölad yta. Kavla med handflatorna ut degbitarna till stavar, 2 cm i diameter. Skär varje stav i 10 cm långa bitar. För ihop ändarna på varje bit och tryck ihop dem.
    3. Sätt ugnen på 175 grader.
    4. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lägg ner degringarna i det kokande vattnet: det måste antagligen göras i omgångar. Efter 5 minuter, eller när de stiger till ytan tas de upp och får rinna av.
    5. Lägg kexen på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och grädda ytterligare 15 minuter, tills kexen är knapriga och smuliga. Låt dem svalna på galler.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben