Tegravad lax med tedipp

Serverar: 6-8 portioner

Elegant lax, utmärkt som förrätt med rökig tesmak.

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl salt
  • 1 msk vitpepparkorn, stötta
  • 1 msk svarta teblad, gärna champagne- och fläderte
  • Tedipp
  • ½ dl svart te, söderte, starkt bryggt, kylt
  • ½ dl japansk soya
  • ½ lime, pressad saft
  • Instruktioner

    1. Frys laxen 1-2 dygn. Ta fram och låt tina. Blanda socker, salt, stötta vitpepparkorn och teblad i en skål. Gnid filèerna med kryddblandningen. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra.
    2. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop ordentligt. Grava i kylskåp 2 dygn, vänd ett par gånger under tiden.
    3. Blanda starkt bryggt te, soya och pressad lime till dippen.
    4. Skär laxen mot skinnet i ½ cm tjocka skivor och servera med tedipp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben