Elegant lax, utmärkt som förrätt med rökig tesmak.
Ingredienser
1 kg laxfilé
½ dl strösocker
½ dl salt
1 msk vitpepparkorn, stötta
1 msk svarta teblad, gärna champagne- och fläderte
Tedipp
½ dl svart te, söderte, starkt bryggt, kylt
½ dl japansk soya
½ lime, pressad saft
Instruktioner
Frys laxen 1-2 dygn. Ta fram och låt tina. Blanda socker, salt, stötta vitpepparkorn och teblad i en skål.
Gnid filèerna med kryddblandningen. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra.
Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop ordentligt. Grava i kylskåp 2 dygn, vänd ett par gånger under tiden.
Blanda starkt bryggt te, soya och pressad lime till dippen.
Skär laxen mot skinnet i ½ cm tjocka skivor och servera med tedipp.