Tigerkaka med mockasmak

Serverar: 10-12 portioner

Ny variant på Tigerkaka. Den här kakan blir också läcka rutor (3x1 smet, 3x1 glasyr) bakade i långpanna (30x40 cm).

Ingredienser

  • 50 g smör el margarin
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • Smak 1
  • 2 msk kakaopulver
  • 2 msk kallt starkt kaffe
  • Smak 2
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Glasyr
  • 25 g mjölkchoklad
  • 25 g mörk choklad
  • 50 g smör el. margarin
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en avlång form, ca 1½ liter.
    2. Smält matfettet och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och tillsätt mjölken. Rör varsamt smeten slät. Tillsätt det ljumma matfettet och rör åter varmsamt smeten slät.
    3. Ta undan ca 1/3 av smeten. Sikta kakaopulver i en skål och droppa ner kaffet, lite i taget till en pasta. Rör ner pastan i den mindre smeten. Smaksätt den större med vaniljsocker.
    4. Bre ut lite av den ljusa smeten i bottnen på formen och varva därefter ljus och mörk smet. Avsluta med ljus smet.
    5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Låt svalna en stund i formen innan den stjälps upp att kallna under form eller bakduk.
    6. Gör under tiden glasyren: Bryt chokladen i mindre bitar och smält med matfettet på svag värme i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt grädde och florsocker. Rör glasyren slät. Låt svalna till krämig konsistens.
    7. Bre glasyren jämnt över kakan.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 45 min
    2
    4.6
    40 min
    12
    9

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben