Timjandoftande ostgratäng
Den här gratängen är god som ensamrätt med en sallad och bröd, men tunt skivad skinka passar också bra till. Storleken på formen påverkar gräddningstiden lite, så håll koll på ugnen. Gratängen ska vara lite ”tungt gungig” när man skakar lätt på formen. Välj gärna en smakrik urkärnad oliv. Om det inte finns, så kärna hellre ur oliverna själv.
Ingredienser
200 g cocktailtomater, gärna olika färger
1/2 zucchini (cirka 100 g)
1 vitlöksklyfta
0,5 dl urkärnade oliver
2 tsk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
2 msk olivolja
Svartpeppar
Ostsmeten
100 g parmesanost
250 g kesella
2 dl crème fraiche
3 ägg
2 krm salt
Till formen
25 g smör
1 msk ströbröd
Parmesanost
Till eventuell garnering
Färska timjankvistar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Börja med grönsakerna. Halvera eventuellt större tomater. Halvera zucchinin på längden och skär den i cirka 2 cm tjocka skivor. Skala och hacka vitlöksklyftan.
- Fräs allt med oliver och timjan i olivoljan på hög värme i någon minut. Peppra. Ställ åt sidan.
- Riv parmesanosten fint på rivjärn, spara 0,5 dl till formen.
- Vispa ihop ingredienserna till ostsmeten.
- Smörj en ugnssäker form med smöret. Bröa med ströbröd och den sparade parmesanosten.
- Häll ostsmeten i formen och fördela grönsaksblandningen på.
- Grädda gratängen mitt i ugnen 25–30 minuter tills den har fått fin färg. Låt svalna lite för servering.
- Garnera eventuellt med timjankvistar.
Liknande recept
Kommentarer (0)