Tinas sellerisoppa med tryffelolja och ägg
Denna fantastiska soppa lagade jag och nitton andra glada kvinnor tillsammans med Tina Nordström en regnig kväll i Hesingborg hösten 2008.
Med tillåtelse av Tina kan jag sprida receptet här. Jag har minskat på mängden och även skrivit ner cirka-mått.
Mängden soppa per person är tänkt som förrätt. (max 2 dl/ person)
Ingredienser
400 g tärnad rotselleri
150 g tärnat äpple
200 g gul lök i bitar
6 g halverade vitlöksklyftor
2 dl kycklingfond
2 dl vatten
4 dl matgrädde
1/2 dl färskpressad citronsaft
1 1/2 tsk flingsalt
1 1/2 krm svartpeppar
3/4 msk tryffelolja
Till servering
Lite kall mjölk (att skumma upp med)
3 hårdkokta, hackade ägg (räkna ett halv ägg per person.)
Hackad persilja eller gräslök, eller valfri färsk örtkrydda t. ex. fint hackad rosmarin eller salvia
Ev. sesamflarn
Sesamflarn
3 mjuka tortillabröd
1 äggula
2 1/2 msk sesamfrön
Instruktioner
- Skala rotselleri, äpple, lök och vitlök och skär i mindre bitar. Rotsellerin i ca 1 1/2 cm kuber.
- Svetta grönsaker och äpple i lite rapsolja i en stor kastrull utan att det tar färg. Det tar ca 5 minuter.
- Slå på kycklingfond och vatten. Koka på svag värme i 30 minuter. Tillsätt grädden och låt puttra ytterligare 10 minuter.
- Mixa soppan slät med stavmixer eller i en mixer. Passera genom en sil. Häll tillbaka soppan i kastrullen och låt koka upp. Krydda med salt, peppar, citronsaft och tryffel olja. Smaka av väl.
- Sesamflarn:
Pensla brödet väldigt tunt med ägg och strö sesamfrön på. Skär med vass kniv cirka 45 mm breda remsor.
- Lägg dem på bakplåtspapper och "torka" dem i ugnen, i 160°, cirka 7 minuter tills de är krispiga.
- Servering:
Hacka kokta ägg och blanda med persiljan, gräslöken eller örtkryddan.
Dela upp ägghacket i små, djupa skålar (koppar).
- Häll mjölken i en kastrull och värm upp försiktigt. Vispa under tiden så att mjölken skummas, gärna med en mjölkvisp.
- Portionera soppan och toppa med den skummade mjölken.
Lägg ev. ett sesamflarn över koppen och servera genast.
Liknande recept
Kommentarer (0)