Tomat- och fetaostfyllt bröd

Serverar: 10 portioner

Detta gotländska rågbröd kallas också för ugnstrull. Degen är ganska kompakt. Brödet går bra att frysa. Supergott till soppa, sallad eller som mellanmål.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk honung
  • 2 dl rågmjöl
  • Ca 9 dl rågsikt, 500 g
  • 1 tsk salt
  • 200 g soltorkade tomater i olja
  • 150 g fetaost
  • 1 kruka timjan eller grekisk basilika
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och honung till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt mjöl och salt. Knåda till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
    2. Låt tomaterna rinna av och hacka dem. Tärna osten. Hacka timjan eller basilika.
    3. Dela degen i 10 bitar som plattas ut på mjölad arbetsbänk. Fördela tomater, fetaost och örter på degen. Nyp ihop degen runt fyllningen och forma till runda bollar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Grädda bröden mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt dem svalna på galler.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben