Tomatflarn med limesorbet

Serverar: 4 portioner

Ett recept från Sofiero slottsrestaurang.

Ingredienser

  • Flarnbotten
  • 75 g kallt smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl special
  • 1 nypa salt
  • 1/2 dl iskallt vatten
  • Fyllning
  • 75 g riven mandelmassa
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 kvist- eller plommontomater
  • 3 msk rårörsocker eller farinsocker
  • Sorbet
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 dl färskpressad lime + lite rasp
  • 3-4 limefrukter
  • 1 dl mjölk, 3 %, eller gammaldags
  • Instruktioner

    1. Nyp ihop smör och mjöl i en bunke, tillsätt salt och vatten. Låt vila i kylen en stund. Kavla ut degen och ta ut fyra rundlar, 8-10 cm i diameter, 2-3 mm tunna.
    2. Lägg dem på plåt, pricka med gaffel och ställ kallt. Kavla ut 4 extra tunna bitar att dekorera med som segel på den lilla bakelsen.
    3. Blanda mandelmassan med mjöl och ägg. Ställ kallt. Skiva tomaterna mycket tunt och lägg dem på hushållspapper. Strö över rårörsocker. Ställ dem i kylen.
    4. Gör gärna sorbeten dagen innan servering: Koka upp vatten och socker och låt kallna. Tillsätt lime och mjölk samt limeraspet. Kör i glassmaskin eller ställ i frysen, ta ut och rör i den med jämna mellanrum.
    5. Ta ut rundlarna från kylen, klicka på lite mandelmassa och lägg på sockrade tomater. Pudra över lite mer socker. Baka dem i ugn i 200 grader, 15-20 minuter, eller tills de rest sig och fått lite färg. Grädda seglen också, men bara helt hastigt.
    6. Servera tomatflarnet helst varmt med kall sorbet. På Sofiero gör de modiga kockarna dessutom en liten söt sås med olivolja, socker, citronsaft och lite finskuren tomat

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben