Rostat tomatflarn med vällagrad parmesan

Serverar: 10 portioner

Italienskt och smakrikt flarn som delvis kan förberedas.

Ingredienser

  • 14 tomater gärna blandade sorter (102 kg)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk torkad timjan
  • ½ dl olivolja
  • Pajdeg
  • 125 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl finriven parmesanost
  • 3-4 msk iskallt vatten
  • Rostad vitlök
  • 1 hel vitlök
  • 2 msk olivolja
  • Garnering
  • 1 dl grovriven + 1 dl flagad parmesanost
  • ½ kruka färsk basilika
  • 2 msk pinjenötter
  • Instruktioner

    1. Tomater: Sätt ugnen på 150 grader. Halvera tomaterna och lägg på en plåt. Pressa över vitlöken. Strö över salt, socker, timjan och ringla över olivoljan.
    2. Pajdeg: Hacka samman smör, mjöl och ost i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila ca 30 min i kylen.
    3. Rostad vitlök: Skala och pressa vitlöken. Hetta upp olivolja i en kastrull. Lägg ner vitlöken. Rosta under omrörning tills vitlöken börjar få färg. Låt kallna. Höj ugnsvärmen till 200 grader. Kavla eller tryckut pajdegen i en låg veckad pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Bred ut den rostade vitlöken i botten på pajen. Fyll pajskalet med tomaterna, tryck gärna sönder dem något. Strö över 1 dl parmesanost. Grädda mitt i ugnen 30-35 min. Ta ut pajen och låt den svalna. Lossa pajen ur formen och garnera med resterande parmesanost, basilika och pinjenötter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben