Serverar: 4 portioner
Denna löjligt enkla rätt passar som vickningsrätt,på buffébordet, på Påskbordet, på fredag/lördag kväll,som lunch m.m.Och god är den också. Om man ska ha den som ensamrätt så öka receptet något och servera med ett gott bröd till.
Hårdkoka äggen och låt dom kallna. Gör under tiden en Béchamelsås: Smält smöret/margarinet i en kastrull. Rör ner mjölet noga och tillsätt mjölken. Vispa såsen slät och låt den koka sakta i 3-4 minuter på låg värme. Tillsätt aromat efter smak och finhackad dill. Skala och skiva äggen. Ta den avrunna (det gör inget om det finns olja kvar, det blir bara godare)tonfisken och smula i botten på en ugnssäker form. Lägg äggen uppe på tonfisken. Häll på såsen och strö små nypor med vitt bröd över. Sätt in den 225 gradervarm ugn i ca 20 minuter eller tills brödet har fått fin färg.
Jätteenkelt och jättegott! Fast jag klyftar äggen och blandar ned tonfisken i stuvningen, som inte kryddas med aromat och lägger äggen i botten av en smord form, häller över tonfiskstuvningen och skär brödet i tärningar och har överst. Jag har typ vuxit upp med denna rätt och gör den gärna en fredagskväll-du får en 5:a! Man kan även använda sig av formfranska om man som jag vill tärna brödet :)