Torbjörn Klockares äppelpaj

Serverar: 1 portioner

Allt om Mat hade 2002 en tävling kallad "Sveriges godaste äppelkaka". Här är ett bidrag till den tävlingen.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 3/4 dl rågmjöl
  • 150 g kallt smör
  • 2 msk socker
  • 3-4 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • ½ dl nötkärnor
  • ½ dl valnötter
  • 4 medelstora äpplen, ca 500 g
  • 1 msk potatismjöl
  • ½ dl socker
  • ½ dl farin
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Pajdeg: Kör snabbt ihop ingredienserna till pajskalet i matberedare eller arbeta snabbt ihop den för hand. Tryck ut knappt 2/3 av degen i en låg pajform, 24 cm i diameter och med löstagbar och veckad kant. Ställ kallt minst 1 timme. Forma resten av degen till en boll och lägg en kallt i plast minst 1 timme.
    3. Fyllning: Rosta nötterna i mitten av ugnen 3-4 minuter. Hacka dem grovt. Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora kuber. Blanda de övriga ingredienserna till fyllningen i en skål. Blanda med nötter och äppelbitar. Fördela fyllningen i pajskalet.
    4. Kavla ut resterande deg till en rundel, drygt 24 cm i diameter. Lägg på den som ett lock och tryck till lätt runt kanten. Skär små hål i locket med en liten kniv.
    5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Servera tillsammans med vaniljsås eller lättvispad grädde.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben