Torskrygg med musselsås, sparrisbroccoli och saltrostad potatis

Serverar: 4 portioner

När fisken lättrimmas blir den vit och skivig och får jämn och mild sälta. Musselsåsen får god smak av curry och tomatpuré. Mild och mjäll sparrisbroccoli är gott till torsk och musslor. En riktig festrätt med goda smakkombinationer!

Ingredienser

  • 800 g småpotatisar, gärna mjöliga
  • Ca 2 dl grovt salt
  • 5 rädisor
  • 4 bitar torskrygg, 600g
  • 5 dl vatten
  • 1 ½ msk salt
  • 1 msk socker
  • Ca 900 g blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk + 2 msk + 1 msk smör
  • 1 krm curry
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk Maizena majsstärkelse
  • 200 g sparrisbroccoli, bellaverde
  • Ca 2 msk finhackad gräslök
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Bred ut grovsaltet i en form och lägg i potatisarna. Baka dem mitt i ugnen i ca 40 minuter.
    3. Hyvla rädisorna på mandolin eller skiva tunt. Lägg dem i isvatten ca 30 minuter så att de blir krispiga.
    4. Blanda vatten, salt och socker, rör tills salt och socker smälter. Lägg i fisken och låt stå i 20 minuter.
    5. Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten. Släng trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar på skalet.
    6. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk smör. Tillsätt curry och tomatpuré. Häll på vin och grädde. Koka upp och lägg i musslorna. Koka dem under lock 5 minuter.
    7. Ta upp musslorna och släng dem som inte öppnat sig. Täck dem så de hålls varma. Sila musselbuljongen. Koka ihop buljongen ca 2 minuter. Red av med Maizena utrörd i lite vatten. Vispa ner 2 msk smör.
    8. Förväll broccolin 3 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av och täck över så den håller sig varm.
    9. Ta upp och torka av fiskbitarna. Koka upp en bottenskyla vatten med 2 msk smör i en vid kastrull. Lägg i fisken, lägg på lock och dra kastrullen från värmen. Låt stå ca 4-5 minuter, tills fisken är vit och fast, 55-58 graders innertemperatur.
    10. Ta upp rädisorna ur isvattnet. Blanda dem med finhackad gräslök.
    11. Lägg upp fisk med musslor och sås runtom och rädisor överst. Servera potatis och sparrisbroccoli till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben