Toscapaj med hallon och blåbär

Serverar: 10 portioner

Smaskens till efterrätt

Ingredienser

  • 125 g smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 msk strösocker
  • Fyllning
  • 2 dl bär , färska eller frysta , t . ex . hallon och blåbär
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 msk strösocker
  • Toscasmet
  • 100 g smör eller margarin
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 100 g flagad mandel
  • Instruktioner

    1. Gör först pajdegen: Smält matfettet och låt det svlana.
    2. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Tillsätt matfettet och kör med elvispen till en jämn smet, är den lite smulig gör det inget.
    3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ in ca 30 minuter i kylskåp.
    4. Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200 grader.
    5. Gör fyllningen: Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.
    6. Gör toscasmeten: Lägg matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda under ständig omrörning. Smeten ska tjockna något. OBS! Det får inte börja koka för då separerar fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten.
    7. När smeten tjocknat, tillsätt mandelspån och klicka ut smeten över bären.
    8. Grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader, ca 20 minuter tills den fått fin färg.
    9. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    kattfnatt 17 februari 2008

    Supergod paj :-)

    FiaBerg 14 oktober 2012

    Den här gör jag ofta och är hela familjens favoitblåbärspaj!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben