Det här runda brödet är härligt mjukt och smälter i munnen. Det passar utmärkt på buffén, som snacks eller som tillbehör till en enkel soppa.
Ingredienser
2 dl standardmjölk
25 g jäst
½-1 krm strösocker
75 g smör + smör till formen
7½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ägg
100 g rökt skinka
50 g smakrik ost, t ex prästost
Instruktioner
- Värm mjölken i en gryta tills den är ljummen. Smula ner jästen i en liten skål. Strö över sockret och rör ner hälften av mjölken. Täck över och låt stå tio minuter på en varm plats.
- Smält smöret i en gryta eller i mikron. Lägg mjölet i en stor skål. Tillsätt smält smör, salt, ägg, resten av mjölken och jästblandningen. Arbeta samman med elvispens degkrokar till en mjuk deg. Knåda med händerna cirka fem minuter.
- Täck över degen och låt jäsa 45 minuter på varm plats till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en kakform med smör. Tärna skinkan och riv osten grovt. Knåda degen och arbeta in skinkan och osten. Lägg degen i formen och låt den jäsa 15 minuter på varm plats.
- Sätt in brödet i varm ugn och grädda en timma. Ta ut brödet, stjälp upp det på galler och låt svalna. Servera brödet ljummet eller kallt, t ex med oliver till ett glas vin eller öl.
Liknande recept
Kommentarer (0)