Ugnsbakad hel entrecote och tomatsallad

Serverar: 4 portioner

Husmorsornas kök.... Entrecoten och den här salladen blir gudagott tillsammans! Receptet kommer från boken Husmorsorna.

Ingredienser

  • 700 g entrecôte i hel bit
  • Grovt salt
  • Svartpeppar
  • smör till stekning
  • Olivolja till stekning
  • Tomatsallad med parmesan
  • 1 kg blandade tomater
  • 1 rödlök
  • 1 röd chili
  • 1 kruka basilika
  • 100 g grovt riven parmesanost
  • Dressing
  • ½ dl olja
  • 2 msk sherryvinäger, det går också bra med balsamvinäger
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Blanda grovsalt och grovt malen svartpeppar på en skärbräda. Rulla runt entrecoten på kryddorna så att hela köttbiten täcks.
    2. Sätt ugnen på 60°.
    3. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i lite smör och olja på rätt hög temperatur.
    4. Stek ordentligt runt om. Detta gör du för att ytan ska ”sluta sig” så att vätskan stannar kvar i köttet medan det är i ugnen.
    5. Stek den brynta köttbiten långsamt i ugnen i 3–4 timmar. Ett tips är att använda en köttermometer. Stick in termometern i den innersta delen av köttet. När temperaturen ligger på 58–60° är köttet medium (rosa).
    6. Låt köttet vila några minuter innan servering.
    7. Servera t ex med potatisgratäng och balsamvinägersås till kött.
    8. Sallad: Skär tomaterna i grövre bitar. Finhacka rödlöken. Finhacka den röda chilin Blanda tomater, rödlök, chili, basilika och parmesan.
    9. Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
    10. Tips! Entrecoten på bilden har även fått några minuter på grillen - en variant att prova under grilltider!

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben