Ugnsbakad torsk med pumpamos

Serverar: 4 portioner

En smakrik fiskrätt med hetta från ingefära och chili.

Ingredienser

  • 1 butternutpumpa ca 600 g
  • 2 msk olivolja
  • 4 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1½ msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater, 410 g
  • 2 apelsiner
  • 600 g torskfilé, gärna fryst, tinad
  • 200 g fryst bladspenat
  • ½ röd chilifrukt eller ½ tsk chiliflakes
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 2 msk finhackad dill, ca ½ kruka
  • Dill till garnering
  • Apelsinklyftor till garnering
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i 8-10 bitar. Lägg i en ugnssäker form, ringla över 2 msk olivolja. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter tills den är mjuk.
    3. Skala löken och skär i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken.
    4. Fräs schalottenlöken i en kastrull i olivolja tills den är mjuk och har fått lite färg. Tillsätt vitlök och ingefära och låt fräsa ytterligare en liten stund. Häll på tomaterna och låt puttra.
    5. Skala apelsinerna med en vass kniv så att även det vita försvinner. Skär apelsinen i små tärningar och lägg i tomatsåsen. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar.
    6. Lägg torskfiléerna i en smord ugnssäker form, krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Häll över tomatsåsen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills fisken är genomkokt.
    7. Tina och värm spenaten i en kastrull.
    8. Mosa pumpaköttet med en gaffel. Skär chilin i tunna skivor. Blanda pumpamoset med crème fraîche, dill och lite chili. Servera fisken med pumpa och bladspenat, dekorera med dill och apelsinklyftor.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben