Ugnsbakad torsk med rödbetssallad och senapssås

Serverar: 4 portioner

Rödbetor är ett mycket gott tillbehör till den frasiga torsken. Pricken över i:et är den goda senapssåsen. Red av såsen med majsstärkelse och välj glutenfritt bröd om du vill göra rätten helt glutenfri.

Ingredienser

  • 500 g torsk- eller sejfilé
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • 1 skiva rågbröd
  • 1 msk olivolja
  • Rödbetssallad
  • 500 g färska rödbetor, gärna små
  • 1 liten rödlök
  • 1 litet knippe persilja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • ½ dl olivolja
  • 2 hårdkokta ägg
  • Senapssås
  • 2½ liter mjölk
  • 2½ msk vetemjöl
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • 1-2 msk grovkornig senap
  • Tillbehör
  • 1 kg potatis
  • Instruktioner

    1. Rödbetssallad: Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Kyl dem i kallt vatten och gnid av skalet med fingrarna. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem i en skål. Finhacka lök och persilja och tillsätt det till rödbetorna. Vispa ihop vinäger och olja och häll över. Smaka av med salt och peppar.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Skär torsken i 4 bitar. Vik eventuellt in tunnare ändar under fisken, så att alla bitar blir ungefär lika höga. Lägg fiskbitarna i en smord ugnsform. Salta och peppra. Riv rågbrödet på den grova sidan på ett rivjärn och lägg smulorna över fisken. Droppa över lite olivolja. Baka fisken mitt i ugnen i 10-12 minuter. Sätt eventuellt på grillfunktionen de sista minuterna så att rågbrödssmulorna får fin färg och blir knapriga.
    4. Senapssås: Vispa ihop mjölk och mjöl i en tjockbottnad kastrull, koka upp under omrörning. Låt det sjuda på svag värme i minst 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och senap.
    5. Grovhacka de hårdkokta äggen och strö dem över rödbetssalladen. Servera genast med fisken, senapssåsen och nykokt potatis.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben